Schrijf je je in voor woningtype Meidoorn, de eengezinswoning met een verkoopprijs tot de NHG-grens?* Dan vragen we je om bij inschrijving naar waarheid aan te geven of jullie gezamenlijke inkomen maximaal € 86.500,- bruto per jaar is en je woning tot en met de bandbreedteprijs kunt financieren. Mocht de notaris één van deze woningen aan jou toewijzen, dan vragen wij je binnen 5 werkdagen een ingevulde modelverklaring ondertekend door een hypotheekverstrekker of tussenpersoon te overleggen.
* Nationale Hypotheekgarantie
Ja, er zijn woningplattegronden per bouwnummer beschikbaar. Deze kun je vinden bij de downloads.
Omdat een ideale keuken voor iedereen anders is en we het belangrijk vinden dat deze helemaal naar wens is, is een keuken niet inbegrepen. Wel een keukencheque.
De wanden worden behangklaar afgewerkt. Dat wil zeggen dat ze geschikt zijn voor grof/dikker behang.
De eengezinswoningen hebben geen eigen parkeerplek en kunnen achter de woning of op de aangewezen plekken op straat parkeren. De twee-onder-een-kapwoningen hebben twee parkeerplaatsen op eigen grond.
Er zijn 2 verschillende verwarmingssystemen. De houtbouwwoningen worden verwarmd met warme lucht door een ventilatiewarmtepomp op de tweede verdieping. Daarbij komen elektrische radiatoren om op koude dagen extra te kunnen verwarmen. In de andere woningen wordt een bodemwarmtepomp toegepast. Deze warmtepomp zorgt voor warm water in de vloerverwarmingsbuizen. In de badkamer is een elektrische handdoekradiator voorzien.
Per woningtype zijn verschillende opties uitgewerkt, zoals een uitbouw en een indeling van de tweede verdieping. Ze zijn aangegeven op de lijst ‘KAO opties’, te vinden bij de downloads.
Alleen op de woningen tot de NHG*-grens is een aflopend anti-speculatiebeding van 10 jaar van toepassing.
Ja, er is een zelfbewoningsplicht van toepassing.
Bij het kopen van een nieuwbouwwoning moet je altijd rekening houden met extra kosten. Zo heb je kosten voor het sluiten van een hypotheek (advieskosten en notariskosten). Ook maak je kosten voor het inrichten en afwerken van je woning.
Wanneer aan de opschortende voorwaarden is voldaan en we starten met de bouw, ontvang je een hoera-brief. In deze hoera-brief staat de peildatum voor en hoogte van de bouwrente aangegeven. De bouwrente is letterlijk de rente die je tijdens de bouw van je nieuwe woning dient te betalen. Als je later in het traject de woning koopt, ben je de bouwrente verschuldigd tot de datum van tekenen. De bouwrente is niet fiscaal aftrekbaar.
Zodra aan de opschortende voorwaarden* voldaan is en we weten wanneer de bouw gaat starten, ontvang je van Heijmans een brief ‘Ingangsdatum voorbehoud financiering’. Dit is het moment waarop je financiële voorbehoud ingaat en je je hypotheek rondmaakt. De hypotheekakte zelf teken je tijdens het transport bij de notaris.
Natuurlijk is het mogelijk om al eerder aan de slag te gaan met het regelen van je hypotheek. Dit kan vanaf het moment dat de KAO getekend is. Je hypotheekadviseur kan vanaf dat moment al hypotheekoffertes bij de bank opvragen. Deze zijn echter maar een bepaalde tijd geldig en er zijn vaak kosten verbonden aan de verlening ervan.
* Onder de opschortende voorwaarden verstaan we de voorwaarden voordat gestart mag worden met de bouw. Hieronder vallen o.a. de omgevingsvergunningen, het voorverkooppercentage en de planacceptatie SWK.
Het hebben van dubbele woonlasten valt niet te voorkomen bij de koop van een nieuwbouwwoning. Totdat je nieuwbouwwoning klaar is moet je immers ergens anders wonen. In deze periode betaal je naast de bouw van je nieuwe woning, ook voor je huidige onderkomen. Hoe groot de dubbele lasten zijn, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.
Wanneer je de hypotheek niet rond krijgt binnen de termijn van 2 maanden (het financieringsvoorbehoud), kun je de koop kosteloos ontbinden. In dat geval moet je wel een verklaring van een bank overleggen waarin staat dat je de financiering niet rond krijgt.
In tegenstelling tot een bestaande woning, koop je een nieuwbouwwoning vrij op naam. Hierdoor worden bepaalde kosten niet in rekening gebracht (zie ook: Wat betekent ‘vrij op naam’?). Daarnaast heb je bij een nieuwbouwwoning in de eerste jaren nauwelijks onderhoudskosten. Doordat nieuwbouwwoningen goed geïsoleerd zijn, woon je energiezuinig. Dit scheelt energiekosten! Ook kan het zijn dat je leencapaciteit hoger ligt door onder andere het duurzame karakter van een nieuwbouwwoning. Meer hierover lees je in dit artikel.
Het opschortingsrecht houdt in dat je als koper het recht hebt om de betaling van de laatste 5% van de aanneemsom uit te stellen, totdat alle eventuele opleverpunten zijn opgelost. Heijmans stelt hiervoor een bankgarantie van 5%. Je betaalt als koper dus van tevoren wel 100% van de aanneemsom aan Heijmans.
Hoe graag je de woning ook wilt, de koop (met bijkomende kosten) moet financieel wel haalbaar zijn. We adviseren je daarom vroegtijdig je financiële situatie in kaart te brengen en financieel advies in te winnen. Hiervoor kun je zelf een online check doen of een afspraak maken met een hypotheekadviseur. Een hypotheekadviseur kan vrijblijvend een haalbaarheidscheck voor je uitvoeren.
Tijdens de bouw van jouw nieuwe woning betaal je de aannemer in termijnen voor het werk dat hij verricht, de aanneemsom. De termijnen zijn gekoppeld aan de voortgang van de bouw. In de koop-/aannemingsovereenkomst (KAO) staat precies binnen welke termijnen je moet betalen. Is de bouw al gestart op het moment dat je de woning aankoopt? Dan betaal je bij de notaris ook direct de reeds vervallen termijnen, eventuele bouwrente en aanvullende rente (transportrente).
De eerste termijn, bestaande uit de grondkosten, betaal je tijdens het transport (het tekenen van de leverings- en hypotheekakte) bij de notaris. Je kunt betalen uit eigen middelen of de factuur doorsturen naar je hypotheekverstrekker.
Wanneer je een woning koopt moet je rekening houden met extra kosten, zoals de advies- en notariskosten bij het afsluiten van de hypotheek. Ook kunnen gewenste meerwerkopties (die niet in de KAO opgenomen zijn) extra kosten met zich meebrengen. Uiteraard zal de inrichting en afwerking van je nieuwe woning en tuin ook geld kosten. Bij oplevering van je nieuwbouwwoning kun je door een onafhankelijke partij een opleveringskeuring laten uitvoeren. Tijdens deze keuring zal een bouwkundige kijken of er sprake is van gebreken. Deze keuring brengt extra kosten met zich mee.
Wanneer je een nieuwbouwwoning ‘vrij op naam’ (v.o.n.) koopt, neemt de verkopende partij de kosten voor de overdracht van de woning voor zijn rekening. Het gaat om de overdrachtsbelasting, de kadastrale kosten en de notariskosten voor de transportakte. Als koper hoef je deze dus niet te betalen! Onder de vrij op naam-prijs vallen verder de grondkosten, aanneemsom (inclusief eventuele KAO-meerwerkopties), de eventuele bouwrente en aanvullende rente (transportrente).
Dit is de SWK Garantie- en Waarborgregeling. Kijk op www.swk.nl voor meer informatie.
Een van de voordelen van nieuwbouw is de garantie op de bouwkundige kwaliteit. Deze garantie (en bijbehorende periodes) is vastgelegd in de garantieregeling van SWK.
Alle woningen worden gebouwd onder de SWK Garantie- en Waarborgregeling. Als eigenaar van de woning heb je hiermee de garantie van een kwalitatief goede woning. Verder weet je dat jouw woning gegarandeerd wordt afgebouwd mochten zich onverhoopt problemen bij de aannemer voordoen. Je hebt bovendien als eigenaar de zekerheid dat eventuele gebreken gedurende de garantietermijn worden hersteld. Kijk voor meer informatie op www.swk.nl.
Het hout wordt niet blootgesteld aan de weersinvloeden. Voor biologische aantasting, zoals schimmels, is er over een lange tijd een hoge vochtigheidsgraad nodig. Die wordt door de goed geventileerde constructie niet bereikt.
Het isolatiemateriaal dat gebruikt wordt voor een Horizon-woning is cellulose. Door de goede isolatie van cellulose is de warmteoverdracht laag. Dat wil zeggen dat er ’s winters niet te veel warmte uit de woning ontsnapt en de woning in de zomer juist minder snel opwarmt.
Omdat hout een licht bouwmateriaal is, is er voor een Horizon-woning een minder zware fundering nodig en is ook het transport efficiënter in te richten. De houten constructie, wanden en verdiepingsvloeren worden geprefabriceerd in de fabriek. Dit betekent dat er efficiënter met bouwmateriaal kan worden omgegaan en dat er veel minder transport naar de bouwplaats in Culemborg nodig is tijdens de bouwfase. Het totale productie– en bouwproces van een Horizon–woning geeft dus een lagere CO2-uitstoot.
Ook een woning met een houtskelet heeft een levensduur van meer dan 100 jaar. Het hout wordt immers niet blootgesteld aan de weersinvloeden.
In vergelijking met een woning van steenachtige materialen, zal je in een houtskeletwoning minder galm ervaren. De akoestiek is goed en wordt als comfortabel ervaren. Bovendien dragen de geluiddempende eigenschappen van het biobased isolatiemateriaal dat gebruikt wordt bij aan de goede akoestiek. Het contactgeluid tussen de verdiepingen voldoet door het toepassen van een zwevende dekvloer altijd aan de wettelijke norm.
Het hout dat voor houtskeletbouw wordt ingezet, heeft uitstekende constructieve eigenschappen. Door het lichte gewicht van het hout in combinatie met de relatief hoge sterkte, kan worden voldaan aan de eisen van het bouwbesluit. Hiermee is hout één van de meest efficiënte bouwmaterialen ter wereld.
Houtbouw draagt niet bij aan ontbossing, de oppervlakte bos is de afgelopen dertig jaar in Europa door duurzaam bosbeheer en actieve aanplant voor houtbouw juist gegroeid. Het hout dat voor de woningen in Borg & Buiten gebruikt wordt, is afkomstig van deze duurzaam beheerde bossen. Dit hout voldoet aan de strenge eisen van de FSC– of PEFC–certificering.
Een Horizon-woning is een écht ademende woning. De natuurlijke materialen zorgen voor goede vochtregulatie en daarmee voor een aangenaam, stabiel en dus gezond binnenklimaat.
Bijna alles wat in een betonnen woning van beton is, is in een Horizon-woning van hout. Dat wil zeggen: de buitenwanden, binnenwanden, verdiepingsvloeren, dakconstructie, et cetera. Enkel de fundering en begane grond zijn in een Horizon-woning van beton.
Houtskeletbouw biedt vele voordelen. Het is onder andere duurzamer en zorgt voor een gezond binnenklimaat. Alles weten over de voordelen? Lees het artikel Horizon-woningen: de kracht van hout.
Het massieve hout dat bij houtskeletbouw wordt gebruikt ontvlamt niet makkelijk. Gooi maar eens een massief blok hout in de openhaard. Het gaat even smeulen en dooft dan weer. Bovendien heeft het houtskelet in het geval van brand een voorspelbaar karakter. De buitenste laag zal verkolen, de lagen daarachter behouden volledig hun constructieve capaciteit.
Zeker! De binnen- en buitenwanden worden voorzien van stevig plaatmateriaal. Dit geeft je de vrijheid om overal in je woning eenvoudig dingen op te hangen.
De Horizon-woningen worden voorzien van steenstrips met een metselwerk uiterlijk (1/2 van een steen). Deze ECO baksteenstrips sluiten goed aan bij het duurzame karakter van de Horizon-woningen. Ze worden niet uit volle stenen gezaagd, maar juist rechtstreeks in speciale mallen gevormd en gebakken als strip. Daardoor is er minder verlies van materiaal, grondstoffen en energie. Heijmans heeft voor de steenstrips een samenwerking met baksteenfabrikant Vandersanden. Zij hebben ervaring in gerobotiseerde verwerking.
Na het (online) ondertekenen van de koop-/aannemingsovereenkomst door beide partijen heb je een bedenktijd van één kalenderweek.
Overleg dit altijd met de makelaar of jouw adviseur. Zodra de opschortende voorwaarden uit de koop-/aannemingsovereenkomst verlopen zijn en de (start) bouw is afgekondigd kun je het beste jouw woning verkopen. Let hierbij wel op het overdrachtsmoment van je huidige woning. De oplevering van de woning is namelijk nog slechts een prognose en kan nog wijzigen. Wij adviseren een flexibele overdrachtsmoment af te spreken met de nieuwe koper.
Een optie is een periode dat de woning voor jou is gereserveerd. Je spreekt met de commercieel manager van Heijmans of de makelaar een specifieke periode af. In de praktijk omvat dit enkele weken. In deze periode kan je nadenken over het aangaan de koop-aannemingsovereenkomst.
Je hebt nog alle tijd om je vragen te stellen. Een optie is dus vrijblijvend, alleen heb je het voordeel dat de woning in de tussentijd aan niemand anders kan worden verkocht.
De notaris zal de woningen toewijzen door middel van loting. Daarbij houden we zoveel mogelijk rekening met de eerste woningkeuze. Zijn er meerdere inschrijvingen als eerste voorkeur voor één bepaald bouwnummer? Dan zal de notaris tussen deze inschrijvingen loten en zo de eerste kandidaat en de reserve kandidaat noteren. De andere inschrijvingen die geen woning toegewezen hebben gekregen komen automatisch op de reservelijst te staan.
Bij de toewijzing van de laatste 20 woningen hebben de reservekandidaten uit fase 1 een streepje voor.
Link gekopieërd