Horizon woningen: De kracht van hout

De nieuwe generatie duurzame woningen voor jou en voor de generaties na ons

Bij Heijmans zijn we de makers van de gezonde leefomgeving. Iedereen wil immers schone lucht inademen, wonen in een fijne buurt en genieten van de mooie natuur. Om zo’n gezonde leefomgeving te creëren, verduurzamen wij onze activiteiten.

 

We hebben niet alleen de ambitie, het voelt bovenal als onze plicht om een gebied beter achter te laten dan hoe we het aantroffen. Nieuw Boekhorst wordt een duurzame buurt, wat betreft omgeving én woningen. Heijmans realiseert hier de nieuwe generatie Horizon-woningen. Wat is een Horizon–woning en welke voordelen zijn er voor de aarde, het milieu en jou als toekomstige bewoner?  

EEN NIEUW PERSPECTIEF OP BOUWEN

Wij geloven dat het bouwen van een huis een verantwoordelijkheid is waar we zorgvuldig mee om moeten gaan. Onze keuzes van vandaag zijn voelbaar voor de generaties na ons. Nu en de komende 100 jaar (en langer), want zo lang gaat een huis mee. Wanneer je kiest voor een Horizonwoning van Heijmans, kies je voor een gezonde en duurzame manier van wonen. De Horizonwoningen zijn 100% CO2 neutraal geproduceerd in onze eigen fabriek in Nederland en zijn gemaakt van natuurlijke, biobased materialen zoals hout.

GOED VOOR AARDE, MILIEU EN JOU

Hout is een belangrijk onderdeel van de Horizonwoning. De basis, oftewel de kern van de woning, wordt gemaakt van een stevige, dragende houten constructie. Dit heet houtskeletbouw. Ook voor de wanden en verdiepingsvloeren (behalve de begane grond) wordt hout gebruikt. Hout is een duurzaam bouwmateriaal, omdat de bomen CO2 uit de lucht opnemen en het hout dit vasthoudt. Zo draagt hout bij aan een duurzame balans in de wereld. Al het hout dat Heijmans gebruikt is FSC- of PEFC-gecertificeerd en afkomstig uit ecologisch beheerde bossen. Hierdoor wordt er per definitie niet bijgedragen aan ontbossing. 

DUURZAAM EN EFFICIËNT PRODUCTIEPROCES

Omdat hout een licht bouwmateriaal is, is er voor een Horizon-woning een minder zware fundering nodig en is ook het transport efficiënter in te richten. Bovendien worden de houten constructie, wanden en verdiepingsvloeren prefab gemaakt in de fabriek. Dit betekent dat er efficiënter met bouwmateriaal kan worden omgegaan en dat er veel minder ritten naar de bouwplaats nodig zijn tijdens de bouwfase. Het totale productie– en bouwproces van een Horizonwoning geeft dus een lagere CO2-uitstoot.

GEZOND WONEN, GEZOND LEVEN

Als je de sleutel van je Horizonwoning hebt ontvangen, ervaar je direct de voordelen. Door het gebruik van hout is er weinig galm en meteen na oplevering een goede akoestiek. Een Horizon-woning is ook een écht ademende woning. De natuurlijke materialen zorgen voor goede vochtregulatie en daarmee voor een aangenaam, stabiel en dus gezond binnenklimaat. Door de goede isolatie van cellulose is de warmteoverdracht laag. Dat wil zeggen dat er ’s winters niet te veel warmte uit de woning ontsnapt en de woning in de zomer juist minder snel opwarmt. Ook resulteert een houten woning in minder bouwvocht. Dit is handig voor de wandafwerking van je woning. 

ENERGIE

En hoge energielasten? Die heb je niet zo snel in een Horizonwoning. Uiteraard is het afhankelijk van je gebruik, maar de installaties zijn in ieder geval energieneutraal en geïntegreerd in het dak worden zonnepanelen aangebracht. Ook wordt je woning voorzien van een energiezuinig en regelbaar luchtventilatiesysteem. Dit systeem verwarmt én koelt je woning.

6 MYTHES OVER HOUTBOUW ONTKRACHT

Bouwen met hout is in Nederland sinds de industriële revolutie niet meer gangbaar. Dat merk je aan de reacties die je krijgt wanneer je vertelt dat we voor de houtbouwwoningen in Nieuw Boekhorst bijna alleen maar met hout werken: ‘Woningen van hout? Dan durf ik geen kaars meer te branden, voor je het weet gaat mijn nieuwe woning in vlammen op!’ ‘Houtbouw, dat is toch hartstikke slecht voor de bossen?’ Niets is minder waar. Houtbouw biedt veel voordelen op het gebied van gezondheid, circulariteit én klimaat.

We nemen je graag mee in de misvattingen die over houtbouw bestaan en ontkrachten ze.

Lees meer →