Mythe #2 Er is onvoldoende hout beschikbaar
Maar liefst 38% van het Europese landoppervlak bestaat uit bos en dit groeit elk jaar met gemiddeld 0,75 miljoen hectare, oftewel één miljoen voetbalvelden. Dit is met 35 miljard m³ hout meer dan voldoende om aan de Nederlandse vraag naar houtbouw te voldoen. Als voorbeeld: voor een grote houten eengezinswoning is zo’n 60 m³ hout nodig en in de bouw wordt in Nederland circa 1,7 miljoen m³ hout gebruikt per jaar. Genoeg dus om op grote schaal met hout te bouwen.
Mythe #3 Hout is als bouwmateriaal minder sterk
Dit is ook zeker niet waar. Het hout dat voor houtskeletbouw wordt ingezet, heeft uitstekende constructieve eigenschappen. Door het lichte gewicht van het hout in combinatie met de relatief hoge sterkte, kan eenvoudig worden voldaan aan de eisen van het bouwbesluit. Hiermee is hout één van de meest efficiënte bouwmaterialen ter wereld.
Wist je dat het hoogste houten gebouw ter wereld maar liefst achttien verdiepingen heeft? Hét bewijs dat hout als bouwmateriaal sterk genoeg is.
Mythe #4 Hout is brandgevaarlijker
Het massieve hout dat bij houtbouw wordt gebruikt ontvlamt niet makkelijk. Gooi maar eens een massief blok hout in de openhaard. Het gaat even smeulen en dooft dan weer. Bovendien heeft de houten basis in het geval van brand een voorspelbaar karakter. De buitenste laag zal verkolen, de lagen daarachter behouden volledig hun constructieve capaciteit.
Mythe #5 Houtbouw is gehorig
In vergelijking met een woning van steenachtige materialen, zal je in een houtbouwwoning minder galm ervaren. De akoestiek is goed en wordt zelfs als comfortabel ervaren. Ook dit is dus een fabel. Bovendien dragen de geluiddempende eigenschappen van het biobased isolatiemateriaal dat gebruikt wordt bij aan de goede akoestiek. Het contactgeluid tussen de verdiepingen voldoet altijd aan de wettelijke norm.
Mythe #6 Een woning van hout gaat minder lang mee
Ook een woning van houtbouw heeft in principe een levensduur van meer dan 100 jaar. Het hout wordt immers niet blootgesteld aan de weersinvloeden. En wat betreft biologische aantasting zoals schimmels? Daar is een hoge vochtigheidsgraad voor nodig, die (mits goed geventileerd) niet bereikt zal worden.
Kortom, in Nederland zijn we niet gewend om hout grootschalig toe te passen in de woningbouw, waardoor vooroordelen al snel op de loer liggen. Dit terwijl houtbouw in andere landen juist heel gangbaar is. Vraag je een Scandinaviër, dan zal hij overtuigd zijn van de voordelen en het wooncomfort van een houten woning.
Dit is een extractie van de volledige publicatie: Van der Lugt, P. (2021). Houtbouwmythes ontkracht: het onderscheid tussen fabels en feiten. Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS).