6 mythes over houtbouw ontkracht

We nemen je mee in de misvattingen die over houtbouw bestaan en vertellen je de feiten.

Bouwen met hout

Bouwen met hout was in Nederland sinds de industriële niet meer gangbaar. Dat merk je aan de reacties die je krijgt wanneer je vertelt dat we in Nieuw Boekhorst ook houten woningen gaan bouwen: ‘Woningen van hout? Daar durf ik geen kaars te branden, voor je het weet gaat mijn huis in vlammen op!’ ‘Houtbouw, dat is toch hartstikke slecht voor de bossen? ’Niets is minder waar. Houtbouw biedt veel voordelen voor de gezondheid, circulariteit en het klimaat. We nemen je mee in de misvattingen die over houtbouw bestaan en vertellen je de feiten.

Mythe #1 Hout is slecht voor de bossen en het milieu

Dit is één van de grootste mythes. Houtbouw draagt niet bij aan ontbossing, de oppervlakte bos is de afgelopen dertig jaar in Europa door duurzaam bosbeheer en actieve aanplant voor houtbouw juist gegroeid. Het hout dat voor de woningen in Nieuw Boekhorst gebruikt wordt, is afkomstig van deze duurzaam beheerde bossen. Dit hout voldoet aan de strenge eisen van de FSC- of PEFC-certificering. De uitgangspunten van duurzaam beheerde bossen zijn dat er nooit méér bos wordt geoogst dan er bijgroeit en de vitaliteit, biodiversiteit en CO²-opslag wordt gehandhaafd of verbeterd. Bovendien moeten bij duurzaam bosbeheer andere ecologische functies, zoals wateropslag en de opvang van fijnstof, worden geborgd. Duurzaam geproduceerd hout groeit soms wel meerdere malen terug binnen de levensduur van een woning. Hiermee is het een eindeloos hernieuwbaar materiaal.

Wist je dat de Europese bosbouwindustrie elke twintig seconden voldoende hout produceert voor een grote houten eengezinswoning (60 m hout)?

Mythe #2 Er is onvoldoende hout beschikbaar

Maar liefst 38% van het Europese landoppervlak bestaat uit bos en dit groeit elk jaar met gemiddeld 0,75 miljoen hectare, oftewel één miljoen voetbalvelden. Dit is met 35 miljard m³ hout meer dan voldoende om aan de Nederlandse vraag naar houtbouw te voldoen. Als voorbeeld: voor een grote houten eengezinswoning is zo’n 60 m³ hout nodig en in de bouw wordt in Nederland circa 1,7 miljoen m³ hout gebruikt per jaar. Genoeg dus om op grote schaal met hout te bouwen.

 

Mythe #3 Hout is als bouwmateriaal minder sterk

Dit is ook zeker niet waar. Het hout dat voor houtskeletbouw wordt ingezet, heeft uitstekende constructieve eigenschappen. Door het lichte gewicht van het hout in combinatie met de relatief hoge sterkte, kan eenvoudig worden voldaan aan de eisen van het bouwbesluit. Hiermee is hout één van de meest efficiënte bouwmaterialen ter wereld.

Wist je dat het hoogste houten gebouw ter wereld maar liefst achttien verdiepingen heeft? Hét bewijs dat hout als bouwmateriaal sterk genoeg is.

 

Mythe #4 Hout is brandgevaarlijker

Het massieve hout dat bij houtbouw wordt gebruikt ontvlamt niet makkelijk. Gooi maar eens een massief blok hout in de openhaard. Het gaat even smeulen en dooft dan weer. Bovendien heeft de houten basis in het geval van brand een voorspelbaar karakter. De buitenste laag zal verkolen, de lagen daarachter behouden volledig hun constructieve capaciteit. 

 

Mythe #5 Houtbouw is gehorig

In vergelijking met een woning van steenachtige materialen, zal je in een houtbouwwoning minder galm ervaren. De akoestiek is goed en wordt zelfs als comfortabel ervaren. Ook dit is dus een fabel. Bovendien dragen de geluiddempende eigenschappen van het biobased isolatiemateriaal dat gebruikt wordt bij aan de goede akoestiek. Het contactgeluid tussen de verdiepingen voldoet altijd aan de wettelijke norm.

 

Mythe #6 Een woning van hout gaat minder lang mee

Ook een woning van houtbouw heeft in principe een levensduur van meer dan 100 jaar. Het hout wordt immers niet blootgesteld aan de weersinvloeden. En wat betreft biologische aantasting zoals schimmels? Daar is een hoge vochtigheidsgraad voor nodig, die (mits goed geventileerd) niet bereikt zal worden.  

Kortom, in Nederland zijn we niet gewend om hout grootschalig toe te passen in de woningbouw, waardoor vooroordelen al snel op de loer liggen. Dit terwijl houtbouw in andere landen juist heel gangbaar is. Vraag je een Scandinaviër, dan zal hij overtuigd zijn van de voordelen en het wooncomfort van een houten woning.
 
Dit is een extractie van de volledige publicatie: Van der Lugt, P. (2021). Houtbouwmythes ontkracht: het onderscheid tussen fabels en feiten. Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS).

De kracht van hout

De nieuwe generatie duurzame woningen voor jou en de generaties na ons

Wanneer je kiest voor een houtbouwwoning van Heijmans, kies je voor een gezonde en duurzame manier van wonen. Deze woningen zijn 100% CO2 neutraal geproduceerd in onze eigen fabriek in Nederland en zijn gemaakt van natuurlijke, biobased materialen zoals hout. Wat is houtbouw precies en welke voordelen zijn er voor de aarde, het milieu en voor jou als toekomstige bewoner?

 

Hout is een belangrijk onderdeel van de woning. De basis, oftewel de kern van de woning, wordt gemaakt van een stevige, dragende houten constructie. Ook voor de wanden en verdiepingsvloeren (behalve de begane grond) wordt hout gebruikt. Hout is een duurzaam bouwmateriaal, omdat de bomen CO2 uit de lucht opnemen en het hout dit vasthoudt. Zo draagt hout bij aan een duurzame balans in de wereld. Al het hout dat Heijmans gebruikt is FSC- of PEFC-gecertificeerd en afkomstig uit ecologisch beheerde bossen. Hierdoor wordt er per definitie niet bijgedragen aan ontbossing.

Gezond wonen, gezond leven

Als je de sleutel van je houtbouwwoning hebt ontvangen, ervaar je direct de voordelen. Door het gebruik van hout is er weinig galm en meteen na oplevering een goede akoestiek. Een Horizon-woning is ook een écht ademende woning. De natuurlijke materialen zorgen voor goede vochtregulatie en daarmee voor een aangenaam, stabiel en dus gezond binnenklimaat. Door de goede isolatie van cellulose is de warmteoverdracht laag. Dat wil zeggen dat er ’s winters niet te veel warmte uit de woning ontsnapt en de woning in de zomer juist minder snel opwarmt. Ook heeft een houten woning in minder bouwvocht. Dit is handig voor de wandafwerking van je woning.

Energieneutrale installatie 

En hoge energielasten? Die heb je niet zo snel in de houtbouwwoning. Uiteraard is het afhankelijk van je gebruik, maar de installaties zijn in ieder geval energieneutraal en geïntegreerd in het dak worden zonnepanelen aangebracht. Ook wordt je woning voorzien van een energiezuinig en regelbaar luchtventilatiesysteem. Dit systeem verwarmt én koelt je woning.